Ano
Ne

JE VÁM VÍCE NEŽ 18 LET?

 

 

Pivovar Ferdinand s.r.o. dodržuje platný zákon o regulaci reklamy. Proto žádáme osoby mladší 18 let, aby nevstupovaly na naše internetové stránky.

Děkujeme za pochopení.

Encyklopedie

Pár rad o čepování piva...

Pár rad o čepování piva a údržbě výčepů

 

ČEPOVÁNÍ

Chuť piva můžete ovlivnit i způsobem jeho čepování. V praxi se používají dva základní způsoby.

První je natočení piva na jeden zátah a vytvoření řídké nestabilní pěny pomocí kompezátoru pivního kohoutu. Druhým způsobem je využití plného průtoku kohoutu (bez kompezátoru), sklenice se nenatočí úplně, pěna se nechá chvíli opadnout a zhoustnout a pivo se několikrát pomalu dotáčí.

První způsob je i přes časovou úsporu špatný, chuti a vzhledu piva spíše uškodí. Při rychlém čepování nemá CO2 žádnou šanci vystoupat do pěny a konzument pije pivo nasycené kysličníkem, který vytváří pocit plnosti žaludku. Piv se pak pochopitelně vypije méně, než piv lahodných, správně načepovaných delším a pracnějším způsobem, kdy má CO2 čas, aby vystoupal do husté, razantním čepováním vytvořené pěny, která je charakteristická pro piva Ferdinand.

 

CHLAZENÍ

Pivo nemůže být dodáno ke konzumaci bez předchozího vychlazení. I v případě chlazeného sklepa či boxu je možné pivo dochlazovat na optimální teplotu. Ta by u piva Ferdinand neměla klesnout pod 6 stupňů a přesáhnout 9 stupňů.

Průtočná chlazení se vyrábí ve dvou základních druzích - suché a mokré. Výhodou mokrého průtočného chlazení je dochlazování piva i během transportu ze sudu k pivnímu kohoutu. U suchého je pvní vedení ochlazováno v uzavřeném okruhu ekologickým mediem bez použití chladící vody. Toto chlazení má výhodu rychlejší reakce, nevýhodou je nižší výkon.

 

SANITACE A ČIŠTĚNÍ

Každý den po skončení výčepu je nezbytné důkladně propláchnout pivní potrubí pitnou vodou pomocí sanitačního adaptéru a optimálně 2x měsíčně využívat k sanitaci služeb sítě firem, které Vám doporučí dodavatel piva.

Pravidelně 1x týdně je nutné čistit narážecí kleště, výčepní kohout a provádět odkalení zásobníku na stlačení vzduch. Výčepní kohout a narážecí kleště je nutno rozebrat, vyčistit a namazat potravinářskou vazelínou.

V perfektní čistotě je potřeba udržovat pivní sklo, které musí být zbaveno veškěré mastnoty. V opačném případě nedrží pěnu. Nikdy netočíme pivo do teplé sklenice

 

Nejčastější závady u zákazníka

Kalné pivo

  •  nečistoty ve výčepním systému
  • infekce v KEG sudu
  • zbytek čistícího prostředku v potrubí nebo ve sklenici - nutné zajistit sanitaci
  • pivo je příliš dlouho naražené, příliž nízká teplota - chladový zákal
  • turbulence způsobená naražením nového KEGu - po několika sklenicích se vyčeří

 

Pivo je nepěnivé

  • mastná sklenice, špinavá voda na mytí
  • nízký tlak CO2 - nastavte správný tlak regulátoru CO2
  • příliš studené pivo - zkontrolujte správné nastavení termostatu na chladícím agregátu
  • netěsnost v potrubí nebo ventilu

 

Nadměrné pěnění piva

  • špatně nastavený tlak - nastavte správný tlak na regulátoru CO2
  • teplota skladování piva  - zkontrolujte teplotu sklepa
  • nečistota pod naražecí hlavou - odstraňte naražecí hlavu a zkontrolujte čistotu dosedacích ploch
  • nefunkční chlazení
  • prasklé nebo prověšené potrubí

 

30.9.2011

Seznam akcí

9.9.2017 Pivovarské slavnosti 2017

Tradiční Pivovarské slavnosti.

Začátek ve 12. hodin.

 

Zobrazit vše

Aktuality a tiskové zprávy

Nové pivo Ferdinand s přeškrtnutým klasem

Benešovský pivovar Ferdinand si nadělil ke 120. výročí od svého vzniku nový druh piva. Od června zařadí do sortimentu bezlepkové pivo, které je už devátým „bratrem“ v řadě skutečných piv. Je tak třetím tuzemským pivovarem, který vaří pivo bez lepku- glutenu. Výrobek patří do licenčního systému ELS, který je jednotný ve všech evropských zemích.

Pivovar získal vzácné deputátky

Benešovský pivovar Ferdinand získal žetony, které dostávali zaměstnanci pivovaru za první republiky jako deputát. Za jeden „poukaz“ si vyzvedli litr piva. Hodnota mincí může dnes znamenat jen pár stokorun, ale pro samotný pivovar má cenu velkou, především historickou.

Sedm Kulí z Benešova dostane Top Delikatesu

Benešov: Letos v pořadí 19. ročník veletrhu GastroFair Víno&Delikatesy, který se uskuteční ve dnech 26. – 28. 4. 2016 na pražském Výstavišti, představí během tří dnů největší expozici vín, destilátů a dalších nápojů včetně pochutin z „nových“ zemí Evropské unie. Pestrou nabídku doplní také točené pivo Ferdinand z Benešova.

Zobrazit vše